פציעות ספורט במהלך אימון
פציעות ספורט מהוות חלק בלתי נפרד מהאימון הגופני. עם זאת, בעזרת אימון והדרכה נכונים ניתן למזער את הסיכון לפציעה או את חומרת הפציעה ולהתמודד טוב יותר עם פציעה קיימת.
הסיבות העיקריות לפציעות ספורט במהלך אימון
1 . כוח חיצוני הפועל על הגוף- כוח זה עשוי להיות בדמותו של שחקן יריב, מכשיר אימון, מתקן לא תקין או ציוד לא מתאים.
2 . כוח פנימי הנובע מפעולה עצימה של השרירים.
3 . שימוש יתר (Over use).
4 . עומס יתר (Over load).
5 . כושר גופני לקוי.
6 . עייפות.
כדי למזער למינימום הנדרש את פציעות הספורט אני מחלק את האחריות למאמן ולמתאמן
מה באחריות המתאמן
1 . במידה וקיימת פציעה יש לעדכן את המדריך לפני האימון
2 . במידה ואינכם חשים בטוב במהלך האימון – יש להפסיק מיידית את האימון ולעדכן את המדריך
3 . שימוש בציוד אימונים תקין וחוקי
4 . חימום איכותי
5 . מנוחה בעת הצורך – בזמן המנוחה גופנו מתאושש מהאימון ובונה את עצמו מחדש כך שיוכל להתמודד טוב יותר עם העומס האימוני המוטל עליו.
6 . להקנות הרגלי הקשבה לגופכם – אם תרגיל אינו נוח כנראה שאינו מבוצע כראוי. לגופנו אינטואיציה מצוינת בנוגע להפעלתו ויש להקשיב לה!
7 . תוודא שאינך מגזים באימון ולוקח את עצמך לקצה
גופנו מסוגל להתמודד עם עומס אימונים עד גבול מסוים. הגזמה בעומס, משך ו/ או עצימות עלולה לגרום לעייפות שרירית ולפציעות מיותרות.
אחריות המאמן/מדריך
1 . לבדוק הצהרת בריאות של כל מתאמנ/ת חדשים – חניך שאינו כשיר רפואית לא יורשה להשתתף באימון!
2 . ביצוע חימום ספציפי וכללי בכל אימון – החימום אינו כושר גופני, החימום כשמו כן הוא, להעלות את הטמפרטורה של הגוף, לשמן את המפרקים, הגידים והסכוסים ולהכין את הגוף לפעילות גופנית עצימה.
3 . לקראת כל אימון, וודא המצאות ערכת עזרה ראשונה.
4 . שימוש מושכל בציוד נלווה ומיגונים – בעיקר מגינים שמאושרים ע"י האקדמיה
5 . גיוון באימונים – מעבר לשבירת השגרה והעלאת המוטיבציה לאימון, כך תוכל להקטין את העומס המוטל על השרירים הפועלים באימון הסטנדרטי ותאפשר להם התאוששות טובה.
6 . העלה עומסים בהדרגה – כל התקדמות חייבת להיות הדרגתית לשם הסתגלות והתחזקות כל המערכת הגופנית והנפשית התומכת בביצוע התרגיל.
7 . אל תאמן מתאמנים בעת מחלה – האימון הגופני יוצר סטרס פיזי והגוף מפנה משאבים להתמודדות עם הסטרס שנוצר. לעיתים חלק מהמשאבים המופנים באים על חשבון פעילות מערכת החיסון (גופנו חשוף יותר לגורמי הזיהום במהלך היממה שלאחר האימון). מכאן יוצא שאימון במצבי חולי עלול לגרום לגוף להתמודד פחות טוב עם מצב החולי (זמן ההחלמה מתארך) ואף להיות רגיש למצבי חולי נוספים.
8 . אל תאמן מתאמנים פצועים – אימון בזמן פציעה מחייב שינוי טכניקת ביצוע כדי להימנע מכאב. בדרך כלל, שינוי טכניקת הביצוע של התרגילים/ האימון מחריפה את הפציעה הקיימת ו/ או גורמת לפציעות חדשות. מאחר והגוף פועל בתבניות תנועה אליהן אינו מורגל, העומס מופנה לשרירים/ רצועות/ גידים/ מפרקים שאינם מורגלים אליו ומגביר את רגישותם לפציעה.
9 . מתאמן שאינו חש בטוב או נפגע במהלך האימון, יפסיק את האימון מידית וידווח למדריך/ה.
10 . בעת פציעה, יופסק האימון הקבוצתי, יינתן טיפול על ידי חובש או מדריך/ה על פי הכשרתו ובמקרה הצורך יועבר המתאמן להמשך טיפול על ידי גורמי רפואה מוסמכים.
לסיכום - פציעות ספורט במהלך אימון
אנו מתאמנים באימוני לחימה משולבת, אגרוף תאילנדי וג'יו גי'טסו ברזילאי וכפי שכתבתי בתחילת הפוסט, פציעות ספורט מהוות חלק בלתי נפרד מהאימון הגופני, אבל הן לא גזרת גורל. ניתן להתאמן לאורך שנים ולהמשיך להתפתח ולהתקדם ללא פציעות, הדבר מצריך הקשבה לגוף ושמירה על כללי אימון נכונים.
בכל מקרה של פציעה יש לכם המתאמנים אחריות לעדכן אותנו המאמנים והמדריכים על מנת שנוכל ללמוד מה נכון ומה פחות נכון עבורכם במהלך האימון.
במידת הצורך תתבקשו להציג אישור רפואי כתנאי להמשך האימונים
בהצלחה